Neem contact op
Neem contact op
Voor dringende vragen is er een directe hulplijn
+31 88 - 430 01 00
Meer informatie ontvangen? Mail naar
info@naris-riskacademy.nl

Training Strategisch Risicomanagement

Expertise gebied Risicomanagement
Niveau Advanced
Duur van de cursus 2 dagen
Opleidingskosten € 1.495,-
 • Gratis annuleren binnen 30 dagen
 • Kleine groepen, begeleid door experts

Training Strategisch Risicomanagement

Tijdens de training krijg je concrete handvatten hoe je risicomanagement naar het strategische niveau kan tillen en je zo de impact op de organisatie kan vergroten. Je gaat aan de slag met het maken van een overzichtelijke strategiekaart, waardoor de samenhang van dagelijkse werkzaamheden met de doelstellingen van de organisatie direct zichtbaar wordt. Ook leer je hoe je de risk appetite binnen de organisatie of afdeling in beeld brengt, hoe je de dialoog aangaat en op welke manieren je risicomanagement slim inricht en kunt koppelen aan strategie.

Dag 1: Positionering, risk appetite & strategiekaart

 • Je gaat aan de slag met de positionering van risicomanagement. Je leert over het belang van strategie als uitgangspunt en hoe strategie en risicomanagement elkaar beïnvloeden. Onder andere COSO 2017, Kaplan, Taleb komen aan bod;
 • Risk appetite: hoeveel risico wil jouw organisatie lopen om haar doelstellingen te kunnen behalen? Hoe ga je om met onzekerheden en waar liggen kansen?
 • Je leert hoe je een strategiekaart maakt en visualiseert op een A4-tje, hoe je draagvlak creëert en kritische succesfactoren definieert.
 • Docent: Roland Ferwerda

Dag 2: Implementatie van strategisch risicomanagement

 • Je leert hoe je strategisch risicomanagement implementeert binnen jouw organisatie. Hoe je strategie en risico’s met elkaar verbindt: operate, change, innovate;
 • Kernwoorden voor deze trainingsdag zijn leiderschap, cultuur en beïnvloeding;
 • Aan het einde van deze training heb je de eerste stappen gedefinieerd voor de verbetering/inrichting van strategisch risicomanagement binnen jouw organisatie;
 • Docent: Roland Ferwerda

Data:
4 en 25 september 2018

Training strategisch risicomanagement

Risicobeheersing op strategisch niveau

Organisaties hebben vaak de neiging om zich bij het beheersen van risico’s vooral te richten op operationele en tactische risico’s. Het gevaar bestaat daarbij dat risicomanagement verzandt in discussies over het niet functioneren van werknemers, fouten in processen of niet-effectieve controlemaatregelen. Strategische risico’s worden hierbij regelmatig over het hoofd gezien. Gevaarlijk, want strategische risico’s hebben gevolgen voor de doelstellingen van een organisatie en brengen de continuïteit van de organisatie in gevaar. Zo kan het niet halen van doelstellingen leiden tot imagoschade, ontevredenheid onder medewerkers of zelfs faillissement. Denk bij strategische risico’s bijvoorbeeld aan het verdwijnen van banen door invoering van een blockchain, een verminderde vraag naar eieren als gevolg van het fipronil-schandaal of wereldwijde cyberaanvallen die vragen om een andere denkwijze omtrent beveiliging. Het belang van strategisch risicomanagement wordt ook onderschreven door de nieuw uitgegeven COSO ERM standaard. Deze nieuwe standaard koppelt risicomanagement aan strategie en prestatiemanagement en geeft zo nieuwe handvatten voor de inrichting van risicomanagement.

Objectieve besluitvorming

Binnen organisaties worden dagelijks besluiten genomen, waarvan men aanneemt dat deze bijdragen aan het behalen van de doelstellingen van de organisatie. Maar worden eigenlijk wel de juiste activiteiten ondernomen om doelstellingen te realiseren? Onze perceptie wordt altijd beïnvloed door ervaringen uit het verleden, omgevingsfactoren en persoonlijke normen en waarden. Hoe zorg je binnen een organisatie voor een zo objectief mogelijke besluitvorming, gebaseerd op feiten en inzichten? En speel je in op onzekerheden en mogelijkheden voor innovatie in een maatschappij die continu aan veranderingen onderhevig is?

Tijdens de training strategisch risicomanagement gaan we samen met jou aan de slag om antwoorden te vinden op bovenstaande vraagstukken.

Inhoud training strategisch risicomanagement

Gedurende deze tweedaagse cursus strategisch risicomanagement leer je het belang van inzicht in de strategische doelstellingen van jouw organisatie en hoe strategie en risicomanagement elkaar beïnvloeden. Door risico’s en strategieën met elkaar te verbinden vergroot je de haalbaarheid van doelen op organisatie- of afdelingsniveau en kun je als organisatie beter anticiperen op onverwachte ontwikkelingen.

Tijdens de risicomanagement training ga je aan de slag met het maken van een overzichtelijke strategiekaart, waardoor de samenhang van dagelijkse werkzaamheden met de doelstellingen van de organisatie direct zichtbaar wordt. Ook leer je hoe je de risk appetite binnen de organisatie of afdeling in beeld brengt, hoe je de dialoog aangaat met het bestuur en op welke manieren je risicomanagement slim inricht en kunt koppelen aan strategie. De nieuwe COSO ERM aanpak is uiteraard onderdeel van deze training. Meer over deze training lees je onder het tabblad programma.

De gemiddelde groepsgrootte is 10-13 deelnemers. Naast de contacturen vragen we een tijdsbesteding van ongeveer 1-2 uur ter voorbereiding van elke sessie.

Data:
4 en 25 september 2018

Strategisch risicomanagement training

Waarom kiezen voor Naris Risk Academy?

Bij Naris Risk Academy hebben we ons volledig gespecialiseerd in risicomanagement en alles wat daarmee samenhangt. We werken met ervaren docenten die jou handvatten bieden om de leerstof succesvol in de praktijk toe te passen. Daarnaast werken we met kleine groepen, zodat we elke deelnemer veel individuele aandacht kunnen geven. Wil je meer weten? Neem dan gerust contact op met onze programma manager.

Toon meer informatie

PE-punten

Deze training biedt het recht op 12 PE-punten.

12

Download geheel vrijblijvend de digitale brochure en bekijk de kenmerken van deze training:

Voor wie is deze training bedoeld?

 • Je bent werkzaam op gebied van risicomanagement en hebt 2 of meer jaar ervaring in een management positie of 2e lijn functie;
 • Je wilt strategische besluitvorming met behulp van risicomanagement beter organiseren op organisatie- of afdelingsniveau;
 • Je bent werkzaam op medior of senior niveau;
 • Je hebt minimaal HBO denkniveau.

Meer informatie over de training Strategisch Risicomanagement of wil je graag advies op maat? Neem contact op met de programmamanager via info@naris-riskacademy.nl of indien online, via de chat rechtsonder deze pagina.

Incompany training Strategisch Risicomanagement

Heerst er binnen jouw organisatie een specifieke opleidingsbehoefte? Ben je op zoek naar strategische risicomanagement training die perfect aansluit bij de ontwikkeldoelstellingen van jouw organisatie? Kijk dan eens op onze incompany pagina.

Docent Roland Ferwerda

Contact met onze programma manager

Robert 't Hart
T: +31 88 430 01 00
M: info@naris-riskacademy.nl

Wanneer wordt deze training gegeven?

Startdatum:04-09-2018
Tijd:09:30 - 17:30
Plaats:Utrecht e.o.
Deelname:Inschrijven | Optie
 

Gericht op de praktijk

"Prettig ontspannen sfeer met een goede heldere toelichting door de trainer gericht op de praktijk."

Praktische koppeling met onze eigen stukken

"Theorie en praktijk van risicomanagement werden aan onze eigen stukken gekoppeld, wat uiteindelijk heeft geleid tot een nieuwe strategie met betrekking tot ons risicomanagement."

Levendige manier van presenteren

"Een onderwerp als risicomanagement kan als snel saai worden, maar deze docenten wisten het op een levendige manier te presenteren!"

De trainers waren inhoudelijk bijzonder sterk

"Het zijn professionals die een achtergrond hebben in de praktijk. Daardoor konden zij hun presentatie inkleuren met sprekende voorbeelden."

Ik heb er heel veel aan gehad

"Tijdens de training werden concrete modellen gebruikt die zeer toepasbaar waren op de praktijk van de deelnemers. Ik heb er in ieder geval heel veel aan gehad. Iedereen kon met het eigen bedrijfsplan aan de slag."

Opleiding details

Expertise gebied
Risicomanagement
Niveau
Advanced
Duur van de cursus
2 dagen
Opleidingskosten
€ 1.495,-

Inschrijven