Neem contact op
Neem contact op
Voor dringende vragen is er een directe hulplijn
+31 88 - 430 01 00
Meer informatie ontvangen? Mail naar
info@naris-riskacademy.nl

Training Risicomanagement Overheid & Non-profit

Expertise gebied Risicomanagement
Niveau Basis
Duur van de cursus 3 dagen
Opleidingskosten € 1.975,-
 • Gratis annuleren binnen 30 dagen
 • Kleine groepen, begeleid door experts

Training Risicomanagement Overheid & Non-Profit

Steeds meer organisaties grijpen naar risicomanagement als middel om grip op de organisatie en omgeving te krijgen. In deze training Risicomanagement Overheid & Non-Profit leer je in hoog tempo over het vakgebied, trends en krijg je concrete voorbeelden van soortgelijke organisaties. Maar vooral leren we je hoe je de organisatie mee krijgt, want het zit niet in ons karakter om over risico’s te praten. We helpen je met het maken van een risicoanalyse, een beleidsplan en een stappenplan waarmee je in de praktijk uit de voeten kan.

Dag 1: Risicomanagement, de basis

We gaan deze dag in op de trends en actualiteit van risicomanagement. Verschillende risicomanagement modellen en het model van Kaplan worden besproken. Natuurlijk ga je ook zelf aan de slag met een eigen risicoanalyse en maak je een blauwdruk die je kunt gebruiken voor de eigen organisatie. De volgende thema’s worden uitgediept:

 • Inleiding risicomanagement; achtergrond actuele wet- en regelgeving & trends
 • Risicomanagement modellen
 • Risico-identificatie
 • Risicoanalyse en -beheersing
 • Voorwaarden om te komen tot een risicoanalyse

Gastspreker Niels den Das, bestuursadviseur risicomanagement bij de gemeente Amsterdam geeft vanuit de praktijk zijn visie op de harde en zachte kanten van risicomanagement. Hoe voer je het goede gesprek om de organisatie mee te krijgen?

Dag 2: Cultuur, houding en gedrag

De risicocultuur, houding en gedrag bepalen voor een groot gedeelte het risicoprofiel van de organisatie. De cultuur wordt voor een belangrijk deel bepaald door de governance en aansturing van de organisatie. Worden risico’s en fouten gezien als iets slechts of als iets om van te leren? Hoe verander je de organisatie naar een meer risicobewuste organisatie? We gaan uitgebreid in op:

 • Cultuur en risicomanagement
 • Het creëren van een aanspreekcultuur
 • Risico intelligentie
 • Risicoperceptie
 • Interne communicatie

Gastspreker Annemieke Jutte, risicomanager bij VUMC heeft jarenlange ervaring binnen de gemeentemarkt en kan zo duidelijk de verschillen qua aanpak en cultuur toelichten tussen de risicomanagement praktijk in de gezondheidszorg en de gemeente.

Dag 3: Stappenplan risicomanagement voor overheidsorganisaties

Welke stappen kun je zetten en wat is de juiste volgorde? Ga je bijvoorbeeld eerst aan de slag met de analyse of met beleid? Ga je voor een bottom up of top down aanpak? Omgaan met risico’s is een vaardigheid die de hele organisatie aangaat. De organisatie is immers continu in beweging en anticipeert op politieke en maatschappelijke doelstellingen. Risicomanagement kan daarbij ondersteunen, maar van belang is dan eerst het creëren van draagvlak, betrokkenheid en duidelijkheid in de verschillende rollen van management, control en medewerkers. Op dag 3 wordt gewerkt aan:

 • Een positief gesprek met het management over risico’s
 • Three lines of defence (verschillende rollen control, audit en 1e lijn)
 • Grenzen bepalen; wat doe je wel en wat doe je niet?
 • Stappenplan risicomanagement, beleid en borging
 • Kansen, valkuilen en voorwaarden bij de implementatie van risicomanagement

Gastdocent Prof. dr. G.D. (Goos) Minderman gaat dieper in de relatie van risicomanagement met control en governance.

Data:
29 mei, 12 juni en 26 juni 2018

Training risicomanagement overheid & non-profit

Waarom risicomanagement voor overheid en non-profit?

Er wordt van overheidsinstanties en non-profit organisaties steeds meer gevraagd. Zij dienen hun maatschappelijke taak te vervullen maar moeten daarnaast transparant zijn én in control. Dit terwijl de omgeving steeds sneller verandert en de maatschappelijke en politieke acceptatie voor fouten laag is.

Wat is risicomanagement?

Risicomanagement is het systematisch en continu bespreken van risico’s om op basis hiervan bewust risico’s te nemen, de kans op risico’s te verkleinen of de gevolgen ervan te beperken. Dit is voor zowel de overheid/non-profit als het bedrijfsleven gelijk. Toch wordt risicomanagement bij overheidsorganisaties gekenmerkt door specifieke factoren, zoals:

 • Een vaak dynamische politieke omgeving
 • Andere sturing dan enkel op financiële cijfers
 • Een vaak zeer breed risicoprofiel
 • Een sterkere brede focus op maatschappelijke waarde
 • Verschillende belangen en betrokken partijen en hierbij de juridische afwegingen

Doelstelling risicomanagement

Met risicomanagement willen overheid en non-proft organisaties, nu en in de toekomst maatschappelijke waarde creëren. Dit wordt gerealiseerd door het vinden van de balans tussen risico’s nemen en beheersen. Door onzekerheden expliciet mee te nemen en te gebruiken voor focus en beheersing vergroot je met risicomanagement de voorspelbaarheid van de realisatie van doelen.

Hoe beïnvloed je cultuur, houding en gedrag?

Risicomanagement vraagt een aantal instrumentele stappen. Bijvoorbeeld een beleid, standaardtaal, training, database, systemen en een heldere afbakening wie nu wat doet, wanneer en hoe (three lines of defence).

Naast deze systeemwereld gaat risicomanagement vooral over cultuur, houding en gedrag. Het blijkt in de praktijk toch lastig om risicomanagement te zien en in te zetten als iets van de gehele organisatie. Er wordt vaak geworsteld met:

 • Hoe krijgen we de organisatie mee in risicomanagement?
 • Hoe kunnen we risicomanagement integreren in het dagelijks werk van iedereen?
 • Hoe stimuleren we risicomanagement als sturingsinstrument?
 • Hoe organiseren we een risicodialoog op strategisch niveau?
 • Hoe krijgen we de juiste informatie naar boven?
 • Hoe zorgen we ervoor dat het goede gesprek gevoerd wordt over risico’s?

In de training Risicomanagement Overheid & Non-Profit geven we de antwoorden op bovenstaande vragen en oefenen we dit ook in de praktijk. Kortom, hoe maak je risicomanagement leuk?

Inhoud training Risicomanagement Overheid & Non-Profit

Er is geen sprake van extra studiebelasting naast de contacturen. Aan het eind van de training ontvang je een certificaat als bewijs van deelname. Onder het tabje programma vind je meer informatie over de training.

Data:
29 mei, 12 juni en 26 juni 2018

 

Training risicomanagement overheid & non-profit

Waarom Naris Risk Academy?

Bij Naris Risk Academy zijn we volledig gericht op alles wat te maken heeft met risk management. We hebben al ruim 15 jaar ervaring in het risicomanagementproces en werken met inspirerende en ervaren docenten. Al onze docenten beschikken over ruimte praktijkervaring, waardoor ze zeer goed in staat zijn om jou tijdens deze training handvatten aan te reiken voor succesvol risicomanagement. Onze training Risicomanagement Overheid & Non-Profit is praktijkgericht en je gaat dan ook zo veel mogelijk aan de slag met situaties waar jij zelf mee te maken hebt. We werken in met kleine groepen, zodat we elke deelnemer zoveel mogelijk individuele aandacht kunnen geven. Ook na afronding van de training is het altijd mogelijk vragen te stellen aan de docenten. Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over de training Risicomanagement Overheid & Non-Profit? Neem dan gerust contact op met onze programmamanager.

 

Toon meer informatie

PE-punten

Deze training biedt het recht op 18 PE-punten.

18

Download geheel vrijblijvend de digitale brochure en bekijk de kenmerken van deze training:

Voor wie is deze training bedoeld?

 • Je bent werkzaam bij een overheidsinstelling of non-profitorganisatie
 • Je hebt of krijgt te maken met risicomanagement
 • Je hebt minimaal HBO-denkniveau

De training Risicomanagement Overheid & Non-Profit is bedoeld voor werknemers en leidinggevenden die zich binnen een team, afdeling, project of organisatie bezighouden met risicomanagement en nog weinig tot geen ervaring heeft met het risicomanagementproces. Heb je al meer ervaring? Kies dan voor een van de meer gespecialiseerde trainingen uit ons aanbod.

Meer informatie of advies op maat? Neem contact op met programmamanagement via info@naris-riskacademy.nl of indien online, via de chat rechtsonder deze pagina.

Incompany training Risicomanagement Overheid & Non-Profit

Heerst er binnen jouw organisatie een specifieke opleidingsbehoefte? Ben je op zoek naar een training risicomanagement die precies past bij jouw organisatiedoelstellingen en ontwikkeling? Kijk dan ook eens op onze incompany pagina.

Docent Robert 't Hart geeft alvast enkele tips... Lees meer

Contact met onze programma manager

Robert 't Hart
T: +31 88 430 01 00
M: info@naris-riskacademy.nl

Wanneer wordt deze training gegeven?


Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/users/naritftp/naris-riskacademy.nl/wp-content/themes/naris/class-gf-field-datetable.php on line 336

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/users/naritftp/naris-riskacademy.nl/wp-content/themes/naris/class-gf-field-datetable.php on line 336
Startdatum:
Tijd:
Plaats:
Deelname:Inschrijven | Optie
 
Startdatum:
Tijd:
Plaats:
Deelname:Inschrijven | Optie
 

Een brede kijk door ervaring van risicomanagers

"Een brede kijk op risicomanagement voor aankomende risicomanagers, gegeven door ervaren risicomanagers."
Global Contract Manager Salesmanager bij Ambaflex

Uitermate geschikt om toe te passen!

"Zeer educatief. Trainingen hebben mij enorm geholpen kennis te maken met risicomanagement. Vele facetten zijn in de praktijk uitermate geschikt om toe te passen."
Beleidsmedewerker Gemeente Drimmelen

Opleiding details

Expertise gebied
Risicomanagement
Niveau
Basis
Duur van de cursus
3 dagen
Opleidingskosten
€ 1.975,-

Inschrijven