Neem contact op
Neem contact op
Voor dringende vragen is er een directe hulplijn
+31 88 - 430 01 00
Meer informatie ontvangen? Mail naar
info@naris-riskacademy.nl

Training grip op verbonden partijen

Expertise gebied Risicomanagement
Niveau Specialties
Duur van de cursus 2 dagen
Opleidingskosten € 1.495,-
 • Gratis annuleren binnen 30 dagen
 • Kleine groepen, begeleid door experts

Training grip op verbonden partijen

Tijdens deze training krijg je concrete handvatten om de grip te vergroten en risico’s te verkleinen op jouw verbonden partijen. Zo krijg je antwoord op vragen als: Hoe wordt het toezicht op verbonden partijen verbeterd? Welke risico’s loop ik door de ingewikkelde governance structuur? Hoe wordt inzicht gegeven in de (financiële) prestaties van die partijen en hoe voorkom je schijnzekerheid door slechts te focussen op de verplichte BBV informatie (kengetallen)?

De leerdoelen:

Na afloop van de training heb je de volgende leerdoelen behaald:

 • Hoe je bewust invloed uitoefent op de complexe politieke structuur van verbonden partijen.
 • Risico’s signaleren en beheersen
 • Je leert hoe je een paragraaf verbonden partijen beoordeelt op juistheid en volledigheid.
 • Welke financiële verbintenissen brengen welke verantwoordelijkheden? hoe je risico’s signaleert op basis van financiële cijfers en op welke indicatoren je extra alert dient te zijn.

Het programma ziet er als volgt uit:

Dag 1: Governance risico’s

 • Je leert hoe je bewust invloed uitoefent op de complexe politieke structuur van verbonden partijen. Hoe richt je de verantwoording in? Met welke rollen en verantwoordelijkheden dien je rekening te houden?
 • Risico’s signaleren en beheersen: Welke vragen moet je stellen? Hoe signaleer je risico’s en bij welke signalen dien je alert te worden? Welke risico’s zijn het meest reel en welke hebben de grootste impact? Hoe ga je die risico’s beheersen?
 • Je leert hoe je een goede paragraaf verbonden partijen schrijft en hoe je zo’n paragraaf beoordeelt op juistheid en volledigheid.

Dag 2: Financieel risico’s

 • Er wordt dieper in gegaan op de financiële verbintenissen en het signaleren van financiële risico indicatoren. Welke financiële verbintenissen brengen welke verantwoordelijkheden? Welke conclusies trek je uit de financiële cijfers? Je leert hoe je risico’s signaleert op basis van financiële cijfers en op welke indicatoren je extra alert dient te zijn.

Data:

11 en 18 september 2018

PE-punten

Deze training biedt het recht op 12 PE-punten.

12

Grip op verbonden partijen

Waarom risicomanagement verbonden partijen?

De laatste jaren zijn veel taken van het Rijk ondergebracht bij gemeenten. Hoewel er extra budget beschikbaar is gesteld voor deze decentralisatie, is dit voor gemeenten meestal niet toereikend. In het kader van bezuinigingen wordt daarom vaak gekozen om verbinding te maken met externe partijen. Dienstverleningen die het openbaar belang behartigen worden uitbesteedt, maar als gemeente blijf je wel verantwoordelijk voor die dienstverleningen. De laatste jaren ontstaan steeds meer van deze verbonden partijen: privaatrechtelijke of publiekrechtelijke instanties waarin publieke organisaties, in het bijzonder gemeenten, een bestuurlijk en financieel belang hebben. Denk bijvoorbeeld aan de GGD, energieverstrekkers of regionale vervoersbedrijven.

Als je kiest voor samenwerking met een verbonden partij, dan kleven daar uiteraard ook risico’s aan. Voor een publieke organisatie liggen de risico’s van verbonden partijen vooral besloten in het verlies aan controle en in de dubbelrol van overheden. Hoe ga je als publieke organisatie om met deze risico’s? En hoe groot of reëel zijn die risico’s eigenlijk?

Verlies van controle

Als publieke organisatie ben je verantwoordelijk voor de dienstverlening die het openbaar belang behartigt. Door uitbesteding aan een externe partij verlies je een stukje controle over die dienstverlening. Zo ben je bijvoorbeeld medeaansprakelijk voor fouten van de ander, kun je minder invloed uitoefenen en ben je afhankelijk van informatie die aangeleverd wordt. Je wilt natuurlijk niet in een slecht daglicht komen te staan, omdat de energieverstrekker waar jij je mee verbonden hebt belastingfraude pleegt. En wat als de GGD jarenlang geen jaarverslag indient en later blijkt dat er grote financiële problemen zijn? Hoe houd je de controle? Hoe zorg je dat een verbonden partij de juiste informatie aanlevert? Hoe signaleer je risico’s en op welk type informatie dien je extra alert te zijn?

Dubbelrol van overheden

Sommige wethouders, raadsleden of ambtenaren hebben een bestuurlijke rol in een verbonden partij. Op het moment dat zij ook betrokken zijn bij besluitvorming van de overheid rondom die betreffende verbonden partij, dan hebben zij een dubbele pet op. Je wilt niet dat de betrouwbaarheid van deze persoon ter discussie wordt gesteld. Misschien ben jij zelf wel die persoon met dubbele pet. Hoe ga je om met die dubbele rol, hoe maak je dit werkbaar? Hoe leg je rollen en verantwoordelijkheden vast bij een samenwerking met verbonden partijen?

Inhoud van de training grip op verbonden partijen

Doel van de 2-daagse training grip op verbonden partijen is om grip te krijgen op de risico’s die spelen bij de aansturing van verbonden partijen. Tijdens de training komen onder andere het verlies van controle en de dubbelrol van overheden uitgebreid aan bod. Wat is de juiste balans tussen vasthouden en loslaten? Wat zijn risicovolle externe partijen en wat kun je leren van het verleden? Welke informatie heb je nodig om juiste risicobeoordeling te kunnen maken en deze actueel te houden? Je leert je hoe je door goed risicomanagement de juiste stappen zet in het professionaliseren van het beleid en verantwoording rondom verbonden partijen.

Studiebelasting

De training heeft een gemiddelde groepsgrootte van 13 deelnemers. Op de contacturen na is geen sprake van extra studiebelasting. Je ontvangt de studiematerialen tijdens of na de cursusdag en aan het einde van de training krijg je een certificaat als bewijs van deelname. Bekijk het programma voor meer informatie over de training.

Data:


11 en 18 september 2018

Risicomanagement verbonden partijen

Waarom deze training volgen bij Naris Risk Academy?

Bij Naris Risk Academy richten we ons al ruim 15 jaar volledig op risk management en alles wat daarmee samenhangt. Wij hebben als enige in Nederland een speciale risicomanagement training ontwikkeld voor verbonden partijen. Onze docenten zijn ervaren in het vakgebied en bieden jou handvaten om verantwoord en slim om te gaan met risico’s. Al onze trainingen zijn praktijkgericht en je gaat dan ook aan de slag met situaties waar jij in jouw werk mee te maken hebt. Neem gerust contact op met onze programma manager als je meer wilt weten over wat deze training voor jou kan betekenen.

Toon meer informatie

Voor wie is de training bedoeld?

Je hebt een coördinerende of initiërende rol op gebied van verbonden partijen en je wilt meer grip krijgen op de aansturing van verbonden partijen

 • Je hebt enige ervaring met risicomanagement
 • Je hebt minimaal HBO-denkniveau

Meer weten of advies op maat? Neem dan contact op met het programma management via info@naris-riskacademy.nl.

Incompany training Grip op Verbonden Partijen

Heerst er binnen jouw organisatie een specifieke opleidingsbehoefte op gebied van verbonden partijen? Kies dan voor een incompany risk management training van Naris Risk Academy. Dit is een speciaal samengestelde training die helemaal is afgestemd op de leerbehoeften van jouw organisatie. Meer over onze incompany trainingen lees je op onze incompany pagina.

Docent Robert 't Hart geeft alvast enkele tips... Lees meer

Contact met onze programma manager

Robert 't Hart
T: +31 88 430 01 00
M: info@naris-riskacademy.nl

Wanneer wordt deze training gegeven?

Startdatum:11 september 2018
Tijd: 9.30
Plaats: Amersfoort e.o.
Deelname:Inschrijven | Optie
 

Gericht op de praktijk

"Prettig ontspannen sfeer met een goede heldere toelichting door de trainer gericht op de praktijk."

Opleiding details

Expertise gebied
Risicomanagement
Niveau
Specialties
Duur van de cursus
2 dagen
Opleidingskosten
€ 1.495,-

Inschrijven